
În eforturile de a menține un mediu educațional sigur și productiv pentru elevi, Poliția Județeană Vaslui a desfășurat o serie de activități preventive pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar. Aceste măsuri au implicat o colaborare strânsă între polițiști, cadrele didactice și părinții elevilor din învățământul preuniversitar, punând accentul pe identificarea și soluționarea rapidă a problemelor legate de absența școlară.
Într-un demers de amploare, 87 de polițiști au fost implicați în aceste acțiuni preventive. Principalele obiective au fost menținerea unui nivel ridicat de control și prezență activă în apropierea unităților de învățământ, în vederea prevenirii absenteismului școlar, precum și eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii infracțiunilor comise cu violență în școli și combaterea traficului și consumului de droguri.
Aceste acțiuni au inclus depistarea și identificarea elevilor care absentează de la cursuri, identificarea unităților de învățământ din care aceștia fac parte și transmiterea datelor către școli, astfel încât să se poată lua măsuri corespunzătoare. În total, au fost instruite 1.379 de persoane, dintre care 1.264 de elevi, iar 184 dintre aceștia au primit atenționări cu privire la conduita în școală și societate.
De asemenea, 125 de elevi care absentau de la orele de curs au fost identificați și îndrumați spre sălile de curs. În cadrul activităților desfășurate, au fost verificați 61 de agenți economici din apropierea școlilor, iar 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.680 lei, au fost aplicate.
Polițiștii au acordat o atenție deosebită localurilor de alimentație publică de tip cafe-bar și sălilor de jocuri electronice (casino – slot machine), cu accent pe comercializarea de băuturi alcoolice și produse de tutun. Scopul a fost de a preveni accesul elevilor minori la jocurile de noroc.
Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui transmite câteva recomandări importante părinților pentru a contribui la prevenirea absenteismului școlar:
- Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră.
- Discutați cu copilul dumneavoastră despre cum a decurs timpul petrecut la școală.
- Fiți deschiși la dialog atunci când observați schimbări comportamentale negative sau atitudine ostilă la copil și comunicați pentru a găsi soluții împreună.
- Încercați să îi cunoașteți prietenii și familiile acestora.
De asemenea, Inspectoratul adresează și câteva sfaturi elevilor:
- Alegeți cu atenție prietenii și anturajul pentru a evita persoanele conflictuale sau cu comportamente antisociale.
- Nu răspundeți la provocări care vă pot conduce la situații neplăcute și nu vă lăsați influențați de ceilalți.
- Refuzați categoric situațiile în care sunteți amenințați sau obligați să faceți lucruri pe care nu le doriți.
- Fiți precauți în relaționarea cu persoanele necunoscute, pentru a evita situații neplăcute.
- Evitați tentația drogurilor și a alcoolului, care sunt strâns legate de infracționalitate.
Aceste măsuri complexe de prevenire și combatere a absenteismului școlar au ca scop asigurarea unui mediu educațional sigur și sprijinirea elevilor în dezvoltarea lor personală și academică. Prin colaborarea părinților, a cadrelor didactice și a forțelor de ordine, se urmărește creșterea gradului de responsabilitate al tinerilor și asigurarea unui viitor mai bun pentru aceștia.