AdministratiePoliticaStiri

Alegerile prezidențiale au fost anulate: Decizie istorică a Curții Constituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat, vineri, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României, inclusiv rezultatele primului tur, cu doar două zile înainte de programarea turului al doilea. Decizia este definitivă și irevocabilă, generând o criză politică și administrativă fără precedent.

Hotărârea CCR

CCR a motivat decizia în temeiul articolului 146, lit. f) din Constituție, precizând că procesul electoral trebuie reluat în integralitate la o dată stabilită ulterior de Guvern. „În temeiul articolului 146, lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată într-un comunicat oficial al Curții.

Turul al doilea era programat pe 8 decembrie, urmând să se desfășoare între primii doi clasați din primul tur: Călin Georgescu (22,94%) și Elena Lasconi (19,17%). Marcel Ciolacu, aflat pe locul al treilea cu 19,14%, fusese la o diferență infimă de locul doi.

Motivele anulării

Decizia CCR a fost luată în urma unor investigații care au scos la iveală nereguli majore în primul tur de scrutin, desfășurat pe 24 noiembrie. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat recent documente care arată că România a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive rusești”, inclusiv atacuri asupra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente.

Un element central al scandalului îl constituie campania candidatului Călin Georgescu, care a raportat zero cheltuieli, dar a înregistrat o creștere spectaculoasă a popularității. Conform documentelor CSAT, 25.000 de conturi de TikTok, gestionate probabil prin „ferme de boți”, au contribuit la promovarea sa. Atacurile cibernetice au venit din peste 30 de state, sugerând o coordonare internațională de amploare.

Anchete în desfășurare

Parchetul General a demarat o anchetă privind posibile încălcări ale legislației electorale, iar serviciile de informații din România au indicat implicarea unor operatori statali în aceste acțiuni. De asemenea, decizia CCR vine pe fondul unei presiuni publice crescânde, după ce neregulile au fost făcute publice miercuri, odată cu desecretizarea documentelor CSAT.

Reacții și consecințe

Anularea alegerilor prezidențiale este o premieră în istoria postdecembristă a României și a generat reacții controversate pe scena politică. Partidele politice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul acestei decizii asupra stabilității politice și a relațiilor internaționale ale țării.

Guvernul urmează să stabilească un nou calendar electoral, însă procesul ar putea întâmpina dificultăți din cauza crizei de încredere generate de aceste evenimente.

Ce urmează?

Reluarea procesului electoral implică organizarea unui nou scrutin de la zero, ceea ce poate întârzia stabilirea unui nou președinte și poate afecta instituțiile statului. România se confruntă cu o situație delicată, iar instituțiile statului trebuie să gestioneze criza cu maximă transparență și profesionalism pentru a recâștiga încrederea cetățenilor.

Rămâne de văzut cum se vor desfășura investigațiile și care vor fi măsurile luate pentru a preveni repetarea unor astfel de situații în viitor.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button