NationalStiri

Bacalaureat 2024: Start astăzi pentru prima sesiune de examene

Astazi, elevii susțin proba de Limba și literatura română, urmând ca marți să aibă loc proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică sau Istorie, în funcție de profilul fiecărui candidat.

  Joi, elevii vor participa la proba la alegere a profilului și specializării, având posibilitatea de a opta pentru una dintre cele 10 discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Vineri, proba de Limba și literatura maternă va fi susținută de elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

Peste 134.000 de candidați așteptați la examene

  Conform datelor furnizate de comisiile județene și de comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (dintre care peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune. Probele încep la ora 9:00, iar accesul în sălile de examen este permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid.

Regulament strict și măsuri de securitate

  Pentru redactarea lucrărilor scrise, elevii au la dispoziție trei ore, cu posibilitatea de prelungire pentru candidații cu deficiențe, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor. Aceștia trebuie să folosească doar cerneală albastră și creion negru pentru desene și scheme. Este interzisă introducerea în săli a obiectelor personale sau a echipamentelor electronice, iar încercările de comunicare sau copiere vor duce la eliminarea din examen și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni.

Supraveghere audio-video și afișarea rezultatelor

  Probele sunt monitorizate audio-video pentru a asigura corectitudinea examenului. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, până la ora 12:00, urmând ca eventualele contestații să fie depuse în aceeași zi între orele 12:00 și 18:00. Rezultatele finale vor fi publicate pe 12 iulie, iar afișarea se va face prin anonimizarea numelui și prenumelui candidaților.

Condiții de promovare și resurse disponibile

  Pentru a promova examenul, candidații trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă o medie de cel puțin 6 la probele scrise. În zilele de examen, Ministerul Educației pune la dispoziție linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități.

  Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate zilnic la ora 15:00 pe site-ul subiecte.edu.ro, asigurând transparență și accesibilitate pentru toți candidații. Examenul național de bacalaureat din acest an marchează un pas important către digitalizarea evaluării, prin intermediul platformei dedicate.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button