National

Eclipsă parțială de Soare, vizibilă din România, pe 25 octombrie

Pentru a vizualiza eclipsa, este necesară o protecție adecvată, precum ochelari speciali de eclipsă, filtre achiziţionate de la magazinele specializate de astronomie sau, eventual, filtre de sudură, însă nu pentru mai mult de 5-6 minute.

    Pe teritoriul României, eclipsa parțială de Soare va debuta mâine, 25 octombrie, începând cu regiunile nord-vestice, la ora 12:19 și va continua până la 14:55, ultima zonă în care va fi vizibilă fiind sud-estul teritoriului. Maximul eclipsei variază între 13:28 în vestul țării până la 13:42 în est, când gradul acoperire a Soarelui va fi în proporție variabilă, de la 33% în sud-vest la 44% în nord-est.
  Totuși, trebuie ținut cont de faptul că vizibilitatea eclipsei va fi condiționată de gradul de acoperire cu nori al cerului. Din acest punct de vedere, cele mai favorabile condiții meteorologice se vor întâlni în jumătatea sudică a Olteniei, Muntenia, Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și jumătatea vestică a Moldovei, unde probabilitatea de vizibilitate este estimată la peste 80%.
  În Banat, Crișana, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei, cerul va fi mai mult noros, iar local și temporar va ploua – în general slab cantitativ.
⚠️ IMPORTANT:
‼️ Nu priviți Soarele direct, cu binoclu, telescop sau lunetă. Pericol de orbire!

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button