NationalStiri

Se Scumpesc Benzina și Motorina din 1 Iulie: Ce Înseamnă pentru Șoferi

Începând de luni, 1 iulie, benzina și motorina se vor scumpi ca urmare a majorării accizei pe carburanți, decisă de Guvern. Această măsură va afecta considerabil bugetul șoferilor, un plin de carburant urmând să coste cu până la 20 de lei mai mult.

  Prețul pentru benzina și motorina standard este așteptat să depășească 7,5 lei/l, iar cel al carburanților premium ar putea ajunge chiar la 8 lei/l. Aceasta este rezultatul celei de-a doua majorări de accize din 2024, implementată de Guvern în două etape.

  La sfârșitul anului trecut, Executivul a decis că prețul motorinei va crește cu 40 de bani/l, iar cel al benzinei cu 43 de bani/l. Astfel, șoferii vor plăti în plus 16 lei pentru un plin de motorină și 17,2 lei pentru un plin de benzină.

  Prima majorare a accizei a avut loc la 1 ianuarie 2024, în urma căreia benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina cu 26 bani/l. Aceasta a însemnat o creștere de 10% a prețului carburanților.

  În 2023, Guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% înregistrată în 2022. În 2024, șoferii vor resimți impactul acestei derogări, accizele urmând a fi indexate nu doar cu rata inflației din 2023, de 8,8%, ci și cu cea din 2022, de 13,8%.

  Această măsură va avea un impact semnificativ asupra bugetului familiilor și al afacerilor care depind de transportul auto, accentuând presiunea financiară resimțită deja din cauza creșterii generale a prețurilor.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button