AdministratiePoliticaStiri

Agenția Națională de Integritate îndeamnă la respectarea regulilor de integritate în contextul alegerilor din iunie 2024

  În lumina apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European și administrația publică locală din acest an, Agenția Națională de Integritate (ANI) dorește să aducă la cunoștința publicului o serie de măsuri de prevenție și conștientizare pentru asigurarea unui proces electoral corect și transparent.

Prin intermediul acestui comunicat, ANI urmărește să clarifice aspecte esențiale legate de integritatea procesului electoral și să prevină apariția incompatibilităților în rândul celor implicați în campania și în exercitarea funcțiilor electorale.

  1. Candidatura funcționarilor publici pentru funcții de ales local: ANI reiterează că funcționarii publici care doresc să candideze pentru funcții de ales local trebuie să suspende raportul de serviciu conform dispozițiilor legale. Suspendarea raportului de serviciu trebuie inițiată de către funcționarul public și trebuie să dureze până la încheierea alegerilor sau până la încetarea funcției eligibile în cazul alegerii.
  2. Participarea prefecților și subprefecților la campania electorală: Potrivit legislației în vigoare, prefecții și subprefecții nu pot candida sau participa la activități de campanie electorală, sub sancțiunea demiterii din funcție, cu excepția situației în care demisionează cu cel puțin 50 de zile înaintea datei alegerilor.
  3. Implicarea funcționarilor publici în birourile electorale: ANI subliniază că, conform legii, persoanele care ocupă funcții publice pot face parte din birourile electorale, iar acestea se consideră detașate pe durata funcționării birourilor electorale, primind o indemnizație stabilită conform reglementărilor.
  4. Limitările privind încheierea de contracte de către consilierii locali și județeni: Conform prevederilor legale, consilierii locali și județeni care dețin funcții de conducere sau au calitatea de acționar sau asociat în anumite entități nu pot încheia contracte comerciale cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte.

ANI reamintește că încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni, inclusiv încetarea de drept a mandatului de ales local în unele cazuri.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button