NationalStiri

Ora de Vară 2024 în România: Ceasurile se Ajustează, Pregătindu-ne pentru Zile Mai Lungi

În ultimii ani, trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost subiectul unei dezbateri intense în Uniunea Europeană. Deși Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orelor începând cu 2021, acest lucru nu s-a întâmplat, iar discuția continuă să fie în aer.

  Statele membre ale UE erau obligate să notifice până în 2021 dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă. Cu toate acestea, decizia finală este încă în așteptare.

  Această propunere a apărut ca răspuns la inițiative cetățenești, care au determinat Parlamentul să ceară Comisiei Europene să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este necesar.

  Rezultatul evaluării, care a adunat 4.6 milioane de răspunsuri, cu 84% dintre acestea exprimându-și susținerea pentru renunțarea la schimbările de oră, a dus la propunerea actuală.

  O scurtă istorie a acestei inițiative arată că ideea orei de vară a apărut pentru prima oară în 1784, când omul de știință Benjamin Franklin a propus această idee pentru economisirea energiei folosite la iluminatul stradal. Propunerea lui a fost preluată mai târziu de către William Willett în 1907, iar introducerea oficială a orei de vară a început cu Germania și Marea Britanie în 1916.

  Deși acest concept a fost adoptat treptat de alte țări, există și opoziție. Statele Unite, de exemplu, au adoptat ora de vară în 1918, dar au renunțat temporar din cauza opoziției fermierilor.

  În Uniunea Europeană, trecerea la ora de vară a fost unificată în 1980 pentru a asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice.

  În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în 1932 și, de atunci, a fost subiectul unor modificări și ajustări periodice. În prezent, România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie și revine la ora standard în ultima duminică din octombrie.

  Cu toate acestea, schimbarea orelor nu este lipsită de controverse. Un sondaj realizat la nivelul UE arată că aproximativ 40% dintre respondenți întâmpină dificultăți în a se adapta la această schimbare, iar un procent semnificativ se confruntă cu probleme de concentrare și iritabilitate.

  Cu peste 70 de țări care utilizează acest sistem și cu UE adoptând schimbarea orei de vară în 1980, dezbaterea privind utilitatea și necesitatea acestui obicei continuă să fie subiectul unor discuții intense.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button