SanatateStiri

Testări medicale gratuite în comuna Gârceni din județul Vaslui – caravana „Nu am făcut destul” ajută la depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Gârceni din județul Vaslui vor avea ocazia să beneficieze de testări medicale gratuite în cadrul caravanei intitulate „Nu am făcut destul”, organizată cu sprijinul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

   Caravana va oferi mai multe etape de testare, fiecare cu scopul clar de a depista și monitoriza eventualele afecțiuni oncologice. Calendarul testărilor este programat astfel:

  • 28 octombrie: Prelevare probe de sânge și urină în comuna Gârceni, județul Vaslui.
  • 4 și 5 noiembrie: Consultații cu medici în comuna Gârceni, județul Vaslui.

   Investigațiile cuprind analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății și înălțimii. Toate aceste teste vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

  Caravana „Nu am făcut destul” se află la cea de-a zecea ediție și se extinde în mai multe județe din țară, inclusiv în județul Vaslui. În total, caravana va ajunge în județele Brașov, Galați, Vaslui, Vrancea și Dolj. Fiecare localitate va beneficia de două vizite ale caravanei. În primul weekend, vor avea loc recoltarea probelor de sânge și urină, iar în al doilea weekend, odată cu venirea rezultatelor, se vor desfășura investigații mai amănunțite sub îndrumarea medicilor.

  Pe lângă beneficiile testărilor medicale gratuite, caravana pune un accent special pe educarea pacienților din mediul rural. Aceștia vor fi în dialog continuu cu medicii și voluntarii, vor primi informații despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative, precum și la materiale video educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și vor primi sprijin pe tot parcursul acestui proces.

  De-a lungul celor nouă ediții anterioare, caravana „Nu am făcut destul” a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, implicând peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. În ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer, atât de sân, cât și de piele.

   Proiectul rămâne deosebit de relevant în contextul în care România se confruntă cu un deficit semnificativ de medici de familie și medici specialiști, mai ales în zonele rurale. Aproximativ 50% dintre medicii din România practică în București și în 5 județe cu centre universitare. În plus, țara se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile pentru sistemul de sănătate și medicina de familie. Mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului este mai mică decât media UE. În 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară.

  Caravana „Nu am făcut destul” este posibilă datorită eforturilor Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și sprijinului acordat de către Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici și Medist Imaging. Parteneri media care sprijină această inițiativă includ Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor și Viața liberă.

Pentru mai multe informații despre campanie și modul de implicare, puteți accesa site-ul oficial al campaniei la adresa www.invingemcancerul.ro.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button