LocalStiri

Două personalități vasluiene de seamă, punctul focal al Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”

  Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis” din acest an și-a deschis porțile pentru două personalități vasluiene remarcabile, aducând în prim plan contribuțiile deosebite ale lui Dimitrie Cantemir și Constantin Prezan.

  Profesorul universitar doctor Cătălin Turliuc de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași a susținut o prezentare despre „Dimitrie Cantemir – prinț cărturar și umanist european în Memoriam”. El a subliniat că Cantemir a fost profund influențat de mediul în care a trăit, petrecând mai mult timp în afara Moldovei decât în țară. Această experiență i-a conferit o obiectivitate remarcabilă și o abordare științifică solidă atunci când a scris celebrul său tratat „Descriptio Moldaviae” la comanda Academiei din Berlin. Turliuc a subliniat că dimensiunea sa spirituală a fost reflectată în lucrările sale, cu mențiune specială pentru scrierea din 1700 intitulată „Icoana de nezugrăvit a științei preasfinte”.

  De asemenea, colonelul în retragere și profesorul universitar doctor Petre Otu de la Universitatea București a adus în discuție figura marcantă a „Mareșalului Constantin Prezan – 80 de ani de la intrarea în eternitate” printr-o înregistrare video.

  Programul sesiunii a inclus și lansări și prezentări de carte. Cu acest prilej, au fost vernisate două expoziții remarcabile. Prima, intitulată „Viciu și Istorie la Kustenge. Pipe și lulele”, a fost realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Aceasta prezintă publicului vasluian aproape 200 de pipe din diverse materiale, precum porțelan, „spumă de mare” (silicat de magneziu), lut, lemn, metal, dar și din materiale neconvenționale precum melc de mare sau coarne de ovine și caprine. Cea de-a doua expoziție tematică, „Expresivități plastice în arta momentului”, cuprinde lucrări de grafică, pictură și sculptură din creația a 10 plasticieni participanți la sesiune, conform directorului Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu, care a organizat Sesiunea „Acta Moldaviae Meridionalis”.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button