AdministratieSocialStiri

Parlamentul adoptă reforme semnificative în asistența socială: consolidarea și modernizarea sistemului pentru o comunitate mai solidară

  Camera Deputaților a adoptat astăzi un proiect de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale, marcând un pas semnificativ spre îmbunătățirea sistemului de asistență socială din România. Parcursul legislativ al acestui proiect a început în urmă cu mai bine de un an, pe 7 septembrie 2023, când a fost prezentat în primă lectură în ședința de Guvern.

  Acest proiect aduce îmbunătățiri esențiale la șase acte normative cheie pentru sistemul de asistență socială din țară:

  • Legea asistenței sociale nr. 292/2011;
  • Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în serviciile sociale;
  • Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice;
  • Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România;
  • OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială;
  • OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcției publice specifice de inspector social și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

  Aceste modificări vin cu reglementări clare, ferme și curajoase care stabilesc limitele în care se desfășoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. Legea întărește asistența socială la nivelul comunităților mici și modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul „finanțarea urmează beneficiarul”, promovând transparența și eficiența în cheltuirea banului public.

  De asemenea, proiectul consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale, iar furnizorii de servicii sociale vor beneficia de consiliere gratuită din partea reprezentanților ANPIS pentru a își îndeplini toate obligațiile legale.

  Printre măsurile importante se numără și introducerea sancțiunilor penale pentru furnizarea de servicii fără licență, cu amenzi crescute de cinci ori, până la 100.000 de lei.

Le mulțumesc tuturor celor implicați în procesul de elaborare a noii legi: organizații neguvernamentale, Avocatul Poporului, Colegiul Național al Asistenților Sociali, reprezentanți ai cultelor religioase, mediul universitar, organizații patronale și sindicale, UNICEF, Banca Mondială. Acest proiect este un rezultat important, dar trebuie să continuăm munca împreună în procesul de implementare a reformei asistenței sociale și regenerarea încrederii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

  Proiectul de lege urmează acum să fie promulgat, marcând un moment crucial în evoluția și îmbunătățirea sistemului de asistență socială din România.

Vezi mai mult

Related Articles

Back to top button